Chleb z pieca i miód z miejskiej pasieki (zdjęcia)

Dodano 2018-06-21 13:19:27 Pyszny chleb prosto z pieca chlebowego, domowy smalec i ogórki oraz miód z miejskiej pasieki, wszystko w ramach obchodów Dnia Chleba w gospodarstwie pomocnicznym Zespołu Szkół Rolniczo - Budowlanych w Lesznie.

Na terenie pracowni w Grzybowie 5 lat temu wybudowano piec chlebowy, dziś uczestnicy biesiady mieli okazję do skosztowania jeszcze ciepłych wypieków.

Tegoroczna edycja święta była okazją do otwarcia miejskiej pasieki. Pasieka skałda się z 10 uli, w których juz powstaje miód. Powstała w ramach inicjatywy lokalnej jej głównym pomysłodawcą był Robert Roszczak z Fundacji Zdrowa Natura. 

Pracownia jest bardzo często odwiedzana przez dzieci z leszczyńskich przedszkoli i szkół, pełniąc bardzo potrzebną funkcję dydaktyczną - mówił Franiciszek Kaczmarek - Dyrektor ZSRB.